Reticuleren

Fotocredit @ Arie Alderliesten, tevens de maker van deze armband

Reticuleren is een techniek die wordt toegepast op zilver. Wanneer een plaat zilver (liefst 2e gehalte zilver) meerdere keren wordt uitgegloeid en afgekookt, vormt er zich aan het oppervlak een laag fijnzilver. Één van de eigenschappen van fijnzilver is dat het een hogere smelttemperatuur heeft dan gelegeerd zilver. Na het uitgloeien en afkoken van de zilveren plaat heeft de buitenlaag dus een hogere smelttemperatuur dan de kern van de plaat. Wanneer de zilveren plaat vervolgens wordt verwarmd tot de smelttemperatuur van de kern, dan wordt de kern vloeibaar en komt het in beweging. De buitenste fijnzilverlaag smelt echter nog niet en houdt het geheel bijeen. Hierdoor ontstaat een prachtige structuur, vergelijkbaar met een berglandschap. Deze plaat kan vervolgens verder verwerkt worden tot een mooi sieraad.

Reticuleren. Het is een techniek die mij mateloos intrigeert!” Het word vaak verward met het verbranden van zilver. Bij het verbranden van zilver wordt het metaal verhit tot het begint te smelten, zonder dat er eerst een fijnzilverlaag is opgebouwd. Dit proces is moeilijk te reguleren en zal dus vaak leiden tot verbranding van het zilver.

Verbranding van zilver kan makkelijk van reticuleren worden onderscheiden. Kijk altijd goed naar de huid van het zilver en het patroon van de porositeit. Bij verbranding zul je meer “kraterachtige” vormen zien.”

– Sonja Hunefeld

Legeren Keum Boo granuleren Zetten